Personalitati marcante

Personalitati marcante
  • Constantin Tănase – actor, creatorul teatrului românesc de revistă
  • Valentin Silvestru – scriitor, iniţiatorul, organizatorul şi de la ediţia a II-a până la ediţia a VI-a, preşedintele Festivalului Internaţional de Umor „Constantin Tănase” de la Vaslui
  • Gheorghe Mironescu – a fost prim-ministru al României de două ori. Prima dată în 1930, iar a doua oară în perioada 1930-1931.
  • Valentin Darie – actor de comedie – component al trupei Divertis
  • Corneliu Porumboiu – regizor şi scenarist român contemporan. [mai mult…]
  • Alexandra Nechita – „micuţa Picasso” este o pictoriţă şi muralistă cubistă americană de origine română, care locuieşte în Statele Unite ale Americii.
  • Ion Iancu Lefter – poet, jurnalist

Constantin Tănase

S-a născut într-o familie modestă (tatăl, Ion Tănase, era laborant de farmacie), într-o casă ţărănească din Vaslui, judeţul Vaslui. A fost un elev mediocru, cele mai mari note fiind la muzică şi sport, iar primul contact cu teatrul l-a avut prin frecventarea spectacolelor de la Grădina “Pîrjoala”, unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu si I.D. Ionescu. Acest lucru l-a inspirat în crearea unui grup de teatru de amatori împreuna cu prietenii, cu care juca scene din piesele Meşterul Manole, Capitanul Valter Mărăcineanu sau Constantin Brâncoveanu, prima lor scenă fiind beciul casei. În timp, reprezentaţiile s-au mutat în hambar şi chiar în poiată.

Prima experienţă profesională ca actor a fost în cadrul trupei de teatru de limba Idiş condusă de Mordechai Segalescu: aveau nevoie de un actor pentru un spectacol in Vaslui şi a fost ales tânărul Tănase, care era deja nelipsit de la repetiţii. În 1896 termina gimnaziul şi, în ciuda dorinţei sale de a deveni actor, s-a înscris la liceul militar din Iaşi, unde a fost respins la examenul medical, singura probă unde nu-şi făcuse griji, în favoarea unui fiu de colonel. Dezamăgit, s-a îndreptat către Brăila, unde a frecventat o scurtă perioadă liceul “Nicolae Bălcescu”, la care însă a fost nevoit să renunţe după câteva săptămâni din lipsă de bani.

În Brăila s-a împrietenit cu învăţătorul şi scriitorul Ion Adam, care i-a oferit tânărului de 18 ani catedra sa din Curseşti, Rahova, de vreme ce Adam urma să plece la cursuri în Belgia. S-a descurcat destul de bine ca învăţător, însă a intrat în conflict cu directorul şi câţiva profesori. Cu ajutorul lui Adam, a primit un alt post la Hârşoveni, Poeneşti, unde învăţase poetul Alexandru Vlahuţă. Tănase şi-a dezvoltat repede propriul stil de predare, aducând muzica şi gimnastica pe primul loc, lucru care a atras noi elevi către şcoală. Părinţii elevilor au fost de asemenea implicaţi în activităţile şcolare, prin excursii in aer liber, unde preda istorie şi geografie. Ajuns foarte repede un personaj iubit in localitate, atrage însă antipatia notarului si câtorva avocati locali care nu îi apreciau metodele, astfel încât Tănase este în cele din urmă dat afară.
Ziua de 14 octombrie 1899 îl găseşte în Bucureşti, unde s-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti. Dupa efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, de unde a absolvit în 1905. A inceput sa lucreze în teatru, şi s-a căsătorit cu Virginia Niculescu în 1917.

In 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuş în Bucureşti, împreună cu care urma să creeze o tradiţie de teatru de cabaret/ revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiţie prezentă şi astăzi, mai ales la teatrul de revistă Constantin Tănase, care functioneaza încă la adresa fostului “Cărăbuş” pe Calea Victoriei, 33-35, în inima Bucureştiului.

În buna tradiţie a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil si necăjit, mereu în contradicţie cu birocraţia aparatului de stat; personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrăţele, crizantemă la butonieră si bastonaş, s-a facut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori in atenţia cenzurii.

Împreună cu “Cărăbuş” a făcut numeroase turnee prin ţară, şi cel puţin un turneu în Turcia. Tănase a jucat de asemenea şi la Paris. O sursă menţionează operele de caritate ale actorului – 3 şcoli primare şi o biserică.

La “Cărăbuş”, Tănase lansează carierele a numeroşi artişti, mai ales Maria Tănase şi Horia Şerbănescu.

Tănase a murit în Bucuresti în 1945. Există zvonuri conform cărora actorul ar fi fost ucis de către Armata Roşie invadatoare. În orice caz, o altă sursă oferă informaţii de circumstanţă despre moartea sa, care par mai plauzibile. ( Blocaj renal in urma unui tratament cu 20 de aspirine/zi – ciudata indicaţia doctorului)- informaţie dată de nepotul actorului, Tănase Radu Alexandru.

^ Sus

Corneliu Porumboiu

(n. 14 septembrie 1975, Vaslui) este un regizor şi scenarist român contemporan. Este fiul fostului arbitru de fotbal Adrian Porumboiu” , în prezent om de afaceri.

Premii

  • În anul 2004 a câştigat premiul II la secţiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul Călătorie la oraş, iar în anul 2006 a câştigat premiul Caméra d’Or şi trofeul Transilvania la TIFF 2006 pentru filmul A fost sau n-a fost?.
  • În 2007, în cadrul galei Premiilor Gopo, a obţinut premiul Gopo pentru cea mai bună regie pentru filmul A fost sau n-a fost?.
  • La Festivalul de la Cannes, la 23 mai 2009, filmul lui Corneliu Porumboiu, Poliţist, adjectiv (2009), a fost distins cu Premiul FIPRESCI şi cu Premiul Juriului, pentru secţiunea „Un Certain Regard”.

^ Sus

0 Comentarii

Nu există comentarii încă!

Poți fi primul care comentează la această postare!

Răspunde

Cer senin
miercuri 10/18 10%
Cer senin
În mare parte senin. Minima 10°C.
Cer parţial noros
Mâine 10/19 10%
Cer parţial noros
Parţial înnorat. Maxima 24°C. Vânt S între 10 şi 15 km/h.
Cer parţial noros
Vineri 10/20 0%
Cer parţial noros
Parţial înnorat. Maxima 22°C. Vânt N între 10 şi 15 km/h.

Arhivă ştiri