Conecteaza-te cu noi
http://stiriest.ro/wp/wp-content/uploads/2018/08/banner_ZCMV_2018.jpg

StiriEst

Activitatea firmei in santul careia a murit un barbat, a fost blocata

Publicat

on

Inspectorii de munca din Vaslui au blocat activitatea firmei in santul careia a cazut un barbat care a murit ulterior la spital. Firma facea lucrari la reteaua de canalizare din zona centrala a municipiului Vaslui, iar in urma cu doua zile un barbat a cazut intr-un tub din beton neasigurat. Reprezentantii Inspectoratul Teritorial de Munca Vaslui au constatat ca malurile santului in care era amplasat tubul, de aproximativ patru metri, nu erau sprijinite, iar lucrarea nu era semnalizata corespunzator.
Lucrarile la reteaua de canalizare din zona municipiului Vaslui in care un barbat de 64 de ani a cazut si ulterior a murit la spital din cauza leziunilor grave suferite au fost blocat de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vaslui.
In urma verificarilor facute ulterior incidentului, s-a constatat ca malurile in care era amplasat tubul in interiorul caruia a cazut victima nu erau asigurate corespunzator, iar firma de constructii nu a asigurat in totalitate semnalizarea de securitate a lucrarii.
”In urma controlului efectuat, s-a dispus sistarea activitatii la punctul de lucru de la adresa ‪strada Husului bl. 165‬/166 pe motiv ca existau maluri care nu erau nesprijinite si aveau o inaltime de aproximativ 3-4 metri. In plus, nu era respectata distanta pentru depozitarea gramezilor de pamant, iar angajatorul nu a asigurat in totalitate semnalizarea de securitate pentru pietoni sau autovehicule, cum ar fi indicatoare de interzicere, avertizare, obligativitate”, a declarat, joi, pentru Libertatea inspectorul sef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.
Inspectorii ITM au mai constatat, la data efectuarii controlului, ca benzile de semnalizare existau numai pe anumite portiuni.
Reluarea lucrarilor de catre firma de constructii se va putea face doar dupa remedierea deficientelor.
Adriana ADAM

StiriEst

Interlopii Alis Gentimir si Valentin Craciun au fost retinuti

Publicat

on

De catre

Polițiștii vasluieni au reținut în cursul zilei de astăzi cinci bărbați din municipiul Vaslui, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au probat activitatea infracțională a cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 31 și 42 de ani, domiciliaţi în municipiul Vaslui, bănuiţi de comiterea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Polițiștii au stabilit faptul că, în noaptea de 18/19 august a.c., cei cinci bărbaţi se aflau într-un club de pe raza municipiului Vaslui. Cu aceasta ocazie, în urma unui conflict spontan, bărbații au agresat doi tineri de 19 și 20 de ani, din comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui, pe care i-au lovit în mod repetat cu pumnii și picioarele, tulburând astfel ordinea şi liniştea publică.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de loviri sau alte violenţe, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 193 din Codul Penal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 371 din Codul Penal .
Cei cinci bărbaţi au fost reţinuţi astăzi pentru o perioadă de 24 de ore, iar în cursul zilei de mâine vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, cu propunerea de dispunere a unei măsuri preventive.

Citeste in continuare

StiriEst

Un padurar a murit dupa ce a fost intepat de albine

Publicat

on

De catre

Un padurar din judetul Vaslui a murit după ce a fost intepat de albibe. Barbatul a intrat in soc anafilactic si apoi in stop cardio respirator si dupa ce l-au resuscitat aproape doua ore, medicii au declarat decesul. Tragedia a fost inregistrata in padurea din comuna Bunesti Averesti. Bărbatul era pădurar în zonă, iar in ajutorul lui au sarit mai mulţi localnici care l-au scos din pădure. Medicii de la Serviciul de Ambulanta au găsit victima inconstienta şi au declanşat manevrele de resuscitare, dar fara rezultat.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Primarul din Hoceni are o comuna “ca afară”

Publicat

on

De catre

Primarul din Hoceni a reusit ce multi alti edili nici macar nu viseaza. I-a învățat pe cetatenii din comuna să depoziteze selectiv gunoiul în locurile special amenajate, să circule cu căruțele doar pe drumurile agricole special amenajate și chiar să renunțe la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei.
Asta în timp ce administrația locală a investit în drumuri de asfalt, apă, canalizare și unități de învățământ.
„Doar așa, îmbunătățind condițiile de viață pentru locuitori, îi putem întoarce acasă pe fiii satului, inclusiv pe cei din diaspora”, crede edilul Vasile Țabără.
Comuna Hoceni poate fi oricând un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitățile din țară. Aici, viața locuitorilor se schimbă în bine de la o zi la alta, în pofida faptului că pe teritoriul comunei, situată în zona săracă a Moldovei și la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oraș, nu există nici măcar o firmă importantă care să producă și să aducă plus valoare.
Chiar și așa, autoritatea locală reușește să realizeze investiții importante, fie cu fonduri de la Uniunea Europeană, fie cu puținii bani din taxele și impozitele locale. Astfel, cei 3.500 de locuitori ai comunei au grădințe și școli moderne în toate cele șase sate, apa curge la robinet în gospodăriile din patru localități, iar în centrul comunei există sală de sport, teatru de vară și un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se găsește nici pe marile stadioane ale echipelor din prima ligă.
În plus, tot în zona centrală, primăria a amenajat o clădire în care funcționează Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, dotat cu mașină de pompieri, un buldoexcavator și un utilaj cu care se fac lucrările specifice de deszăpezire pe cei 40 de kilometri de drumuri comunale și sătești. Una dintre cele mai importante investiții de când se află la conducerea primăriei este drumul comunal de zece milioane de lei, recent finalizat.
Localnicii care aruncă gunoiul la întâmplare se trezesc cu el acasă, prin poștă
Printr-un proiect european, autoritățile din Hoceni au reușit să realizeze în toată comuna puncte de colectare selectivă a deșeurilor. În cele mai importante zone din localități, au fost amplasate containere mari din plasă, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și plastic. Cu ajutorul celor o sută de asistați social, materialele refolosibile sunt preluate apoi și valorificate către o firmă specializată.
„Este o sursă importantă de venit pentru noi, pe lângă faptul că menținem comuna curată. Am disciplinat oamenii și acum știu ce au de făcut. Cei de la 416 (Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, n.r.) își fac și ei foarte bine treaba, fără să-i mai împingă cineva de la spate. De aceea, în ciuda controverselor, ajutorul social este bun atât pentru comunitate, cât și pentru beneficiari, cu acele condiții ca ei să-și facă orele de muncă, iar noi să-i plătim”, este convins edilul de Hoceni.
Cei care nu respectă regulile de depozitare a gunoiului și îl aruncă la întâmplare, suportă consecințele. Depistați de către primar după facturi sau alte înscrisuri din sacii menajeri, oamenii se trezesc acasă cu coletele cu propriul gunoi trimis prin poștă.
Tot pe linie de mediu, Primăria Hoceni va construi în localitatea Deleni și o platformă pentru gestionarea gunoaielor de grajd. Tot prin același proiect, aprobat și finanțat de Ministerul Mediului, se vor cumpăra și utilajele de încărcare și transport al gunoiului de grajd de la gospodăriile populației la platformă, precum și iluminatul stradal cu panouri fotovoltaice în comuna Tomșa.
„Vrem să fie frumos, nu să stăm cu garduri din spini”
Spre deosebire de alte comunități din județ și din țară, unde autoritățile se axează în special pe dezvoltarea centrului de comună, Hoceni își schimbă înfățișarea în toate satele componente. Periodic, primăria le pune gratuit la dispoziție vopseaua cu care fiecare proprietar de gospodărie să-și vopsească gardurile și bordurile din fața casei.
Mai nou, autoritățile din Hoceni au trecut la demolarea tuturor gardurilor vechi și inestetice din nuiele, prima localitate vizată fiind Deleni, unde 20% dintre gospodării au astfel de garduri.
‘Evident că au fost reacții din partea unora, unii m-au amenințat că mă dau în judecată, dar în final s-au convins că avem dreptate. Vrem să fie frumos, nu să stăm cu garduri din spini, ca în urmă cu 200 de ani’, crede primarul Vasile Țabără.
Cei fără posibilități materiale, cum ar fi familiile de bătrâni, sunt ajutați să-și construiască garduri noi.
After school, cămin cultural, primărie și biserici noi
Autoritățile au început deja lucrările la un centru after school, proiect de două milioane de euro, din care mai face parte sistemul de alimentare cu apă și canalizare din localitatea Barboși și dotarea căminului cultural, ce va fi construit în următorul an, cu instrumente și costume populare pentru membrii fanfarei aflate la început de drum.
De asemenea, au fost începute lucrările și la viitorul sediul al primăriei, iar în plan este și construirea a două biserici noi, dinte care una în satul reședință.
„Rolul unui primar este de a administra astfel încât să îmbunătățească condițiile de viață pentru locuitori. Mai întâi, trebuie făcută o infrastructură foarte bună, cu apă, canalizare, străzi și unități de învățământ foarte bine întreținute. Trebuie să avem motive serioase să putem întoarce fiii satului în comunitățile locale, fie să construiască, fie să reabiliteze casele bătrânești în care să poată locui pe timp de vacanță. Nu putem să avem pretenții să revină dacă nu le asigurăm condițiile minime de confort. Și, la fel de important, este continuarea dezvoltării activităților cultural-tradiționale, cum ar fi înființarea unei fanfare, pentru care Hoceni a fost recunoscută’, mai spune primarul Vasile Țabără.
Toate realizările actualului edil din Hoceni s-au văzut și în voturile locuitorilor comunei. Procentul cu care a câștigat de patru ori alegerile din partea PSD a crescut constant și a ajuns, la scrutinul din iunie 2016, la aproape 90%, fiind printre primele trei din județ.
libertatea

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est