Conecteaza-te cu noi
-->

StiriEst

Bani aruncati aiurea pe o masina de facut mamaliga. Spitalul de Urgenta a fost lasat de izbeliste, iar un mic centru de la Bacesti inghite bani in mod nejustificat

Publicat

on

In judetul saraciei absolute, Consiliul Judetean Vaslui a dat bani pentru a cumpara o masina electrica de facut… mamaliga de 12.000 lei, un robot profesional de facut aluat cu 21.000 lei, o masina de spalat rufe cu 25.000 lei si un suport se scurgere farfurii in valoare de… 4.500 lei. Toate pentru Centru Medico-Social de la Bacesti, numit „obiectiv strategic al judetului”, „perla asistentei sociale”, cum au numit stabilimentul sefii judetului de asistati social. De unde acest enorm interes al politicienilor pentru un centru care poate gazdui doar 100 de oameni? Probabil ca o curiozitate aprofundata a unor institutii de control financiar ar explica multe…

Centrul medico-social din comuna vasluiana Bacesti pare a fi o gaura neagra care inghite in fiecare an saci cu bani. In ultimii sapte ani, investitia a necesitat importante alocari de la bugetul judetean, atat pentru reabilitarea cladirilor si dotarea centrului, cat si pentru functionare. Ca un exemplu, doar din bugetul pentru anul 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Bacesti 1,735 milioane lei, o suma de patru ori mai mare decat cea destinata unitatii similare din Codaesti, si dublu fata de suma destinata la inceputul lui 2017 pentru functionarea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. In plus, „capitala sociala a judetului” Vaslui de la Bacesti a mai beneficiat si de alte sume, cu ocazia diverselor rectificari bugetare. Practic, aproape ca nu a existat sedinta de CJ Vaslui fara o alocare oarecare la Bacesti. Practic directorul de aici, este un protejat al sefilor de la judet, un personaj care fara sa faca nimic, primeste bani cu nemiluita.
Conform Programului de Investitii Publice pe anul 2016, aprobat in luna februarie 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Bacesti nu mai putin de 580.000 lei pentru diverse achizitii, incepand de la mobilier, echipamente medicale si pentru fizioterapie, si pana la un microbuz cu 20 de locuri, in valoare de 256.000 lei. In acelasi timp, din fonduri proprii, conducerea de la Bacesti a promis sa aloce aproximativ 260.000 lei pentru alte investitii necesare bunei functionari.
Numai ca acesti bani sunt cheltuiti pe lucruri poate mai putin importante, insa foarte costisitoare. Astfel, dotarea unitatii a fost imbunatatita prin achizitionarea unei masini electrice de facut… mamaliga, in valoare de 12.000 lei, un robot profesional de facut aluat, care costa nu mai putin de 21.000 lei, dar si a unei masine de spalat rufe profesionala (25.000 lei), ori pentru un suport de scurgere farfurii in valoare de… 4.500 lei, in timp ce alti 21.000 lei au fost destinati achizitionarii unui sistem de calcul complet, completat de alti 5.400 lei, costul licentelor necesare operarii si a unei imprimante. In plus, sunt pregatite si importante investitii de viitor, precum realizarea unui lac de agrement, 20.000 de lei fiind destinati, in 2016, intocmirii proiectului tehnic. O suma similara a fost destinata realizarii documentatiei in vederea reparatiei capitale si extinderii beciului de piatra a institutiei, care pe viitor urmeaza a fi transformat in salina sau poate crama de vinuri de provenienta vasluiana.

Spitalul de Urgenta a fost lasat de izbeliste, Centrul de la Bacesti inghite toti banii
Centrul medico-social de la Bacesti a ajuns unul dintre cele mai dotate din Moldova si din tara. Avand rolul de a acorda servicii de ingrijire, servicii medicale, precum si servicii sociale persoanelor cu afectiuni cronice care necesita supraveghere permanenta sau temporara, dar si asistare, ingrijire, tratament celor care, din cauza unor motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala nu au posibilitatea sa-si asigure nevoile sociale si sa-si dezvolte propriile capacitati si competente pentru reintegrare sociala, Centrul de Asistenta Medico – Sociala de la Bacesti are o capacitate de doar 101 locuri de cazare, mereu epuizata, si ofera cele mai bune conditii beneficiarilor, intr-adevar, dar nu oricaror beneficiari, ci doar celor care pot acoperi o parte din cheltuielile de tratament si „tratare”.
Sorin SAIZU

StiriEst

Teatrul din Suceava va găzdui una dintre semifinalele Eurovision

Publicat

on

De catre

Teatrul ”Matei Vişniec” din Suceava va găzdui una dintre semifinalele Eurovision România 2018, în baza unei asocieri între primărie şi TVR, organizatorul selecţiei naţionale, a declarat, miercuri, primarul Ion Lungu. El a precizat că asocierea cu TVR pentru acest eveniment va fi votată în deliberativul local, iar în baza acestui parteneriat primăria va asigura masa şi cazarea pentru 12 concurenţi, cinci juraţi şi o echipă de jurnalişti.
”Avem scrisoarea de la TVR. Vom face o asociere în Consiliul Local la începutul lunii ianuarie ca să putem găzdui în perioada 19-21 ianuarie la Teatrul Matei Vişniec una din cele cinci semifinale (…) Este o onoare pentru noi şi confirm încă o dată că lucrurile au început să se mişte în municipiul Suceava din punct de vedere cultural”, a spus Lungu.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa, iar România este participantă din anul 1993.
Conform site-ului TVR, înscrierile pentru selecţia naţională Eurovision România 2018 au început miercuri, 15 noiembrie, iar pe 22 decembrie vor fi anunţaţi semifinaliştii.
Semifinalele şi finala selecţiei naţionale se vor desfăşura pe parcursul lunilor ianuarie şi februarie 2018, în şase oraşe din România, ‘unite în Anul Centenarului de tema alegerii reprezentantului ţării noastre la etapa internaţională a Concursului Eurovision 2018’. Numele finaliştilor vor fi anunţate la începutul lunii februarie. Eurovision Song Contest 2018 va avea loc la Lisabona, cu semifinalele în zilele de 8 şi 10 mai, iar finala pe 12 mai. Până în prezent, alte 18 ţări şi-au exprimat intenţia de a participa la următoarea ediţie Eurovision, respectiv Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia şi Suedia. Prima ediţie a concursului a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Cei 2.500 de salariati de la Protecția Copilului isi primesc banii! Iata data stabilita

Publicat

on

De catre

Potrivit unui comunicat al executivului, cei 2.500 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui isi vor primi, vineri 24 noiembrie, salariile restante. Asta in conditiile in care pe 15 noiembrie, salariații instituției ar fi trebuit să-și primească deja salariile aferente lunii octombrie. Guvernul nu a gasit deocamdata o solutie pe termen lung, astfel incat sa nu se mai ajunga pe viitor la astfel de situații.
Situatia este din ce in ce mai disperata la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Vaslui. Cel mai mare angajator din zona noastra nu a mai platit salariile la peste 2.500 de persoane de peste o luna de zile. Institutia inghite in fiecare an sume uriase de bani, iar mare parte din ele se duc pe salarii. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Recent, maharii DASPC au decis majorari uriase ale lefurilor si asa s-a intrat in colaps. Practic la DASPC Vaslui nu exista leafa sub 2.200 de lei. Plimbatorii de hartii dintr-un birou in altul, denumiti consilieri, incaseaza sume cuprinse intre 4 su 6.000 de lei. Sefii centrelor sociale nu au salarii mai mici de 8.000 de lei, iar directorii institutiei si-au aprobat salarii de peste 10.000 de lei. Au ramas bataia de joc a sistemului cei care duc greul, adica asistentii maternali. Cei care ingrijesc copiii abandonati. Acestia primesc o leafa de mizerie, mai mica de 2.000 de lei. Fondul de salarii pentru Directia pentru Protectia Copilului Vaslui se ridica la peste 7 milioane de lei lunar, suma ce nu poate fi asigurata decat de la bugetul de stat. De altfel, DGASPC Vaslui a epuizat bugetul pentru acest an inca din august, salariile aferente acelei luni fiind platite cu o saptamana intarziere, in urma unei rectificari bugetare speciale pentru judetul Vaslui.
Sistemul pilelor si al relatiilor
DASPC Vaslui este instituia cu cei mai multi taietori de frunze la caini, aici numai cine nu a vrut nu a intrat in sistem. Copiii de bani gata ai Vasluiului, lipitorii de afise ai partidelor, sotiile, fratii, surorile, cumnatii, verii, mamele, sau tatii cuiva. Sistemul pilelor a functionat perfect atunci cand a venit vorba de angajari la DASPC. Asa a ajuns sa suga din bugetul protectiei sociale lumea buna din judet. Toti politicienii care s-au perindat pe la conducerea judetului si-au rasplatit cunostintele sau muncitorii din campaniile electorale cu cate un loc de munca la DASPC. Cine era prost sa nu accepte un post caldut intr-o institutie a statului, acolo unde timpul trece, leafa uriasa se incaseaza. Numai ca lucrurile au inceput sa se imputa si s-a cam ajuns la fundul sacului. Chiar si asa, nimeni nu este dispus sa isi dea demisia. Directorii institutiei tac malc, nimeni nu se revolta. De disperare urla asistentii maternali. De altfel ei au fost de-a lungul anilor batjocoriti in repetate randuri. Nu este prima data cand nu isi primesc salariile ori cand nu incaseaza alocatiile de hrana si imbracaminte pentru orfanii pe care ii au in intretinere. De ei isi bat in continuare joc sefii sistemului care si-au marit atat de mult salariile incat au golit bugetul si nu mai au bani pentru hrana copiilor. Ioan Buruiana, director general adjunct la Directia pentru Protectia Copilului Vaslui are cel mai mare salariu din institutie – 10.200 de lei brut. Ceilalti sefi iau si ei aproape 10 mii de lei de cand cu legea salarizarii. Consiliul Judetean a aprobat hotararea, dar nimeni nu s-a gandit ca nu mai raman bani si pentru mancarea copiilor. In plus, s-au adunat pana acum datorii de 30 de milioane de lei. Discrepanta in sistemul de protectie sociala, unde oricum exista prea putini asistenti maternali, este uriasa. Ingrijitorii, aflati in subordinea Ministerului Muncii sunt platiti din bugetul de stat si nu beneficiaza de nicio marire. O femeie, care ingrijeste acasa 3 copii cu handicap, primeste 1.500 de lei net plus 600 de lei pensie pentru fiecare minor. Daca responsabilii de aceasta situatie crunta s-ar trezi si ar renunta la taietorii de frunze la caini de prin birouri care incaseaza lefuri mari fara sa munceasca, poate ca banii ar ajunge si pentru amaratii de asistenti maternali.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

PSD majoreaza impozitele vasluienilor cu 20 la suta. Sacul primariei este gol!

Publicat

on

De catre

Veste proasta pentru cei peste 100.000 de cetateni ai celui mai sarac municipiu din tara. Din 2018 acestia vor fi obligati sa plateasca taxe si impozite mai mari si cu 20 de procente. In ultimii zece ani Primaria Vaslui nu a mai majorat taxele si impozitele. Executivul local sustine ca acum este obligatorie majorarea din cauza “revolutiei fiscale” care a produs o paguba in buget de 1,5 milioane de lei. Consiliul Local Vaslui a aprobat majorarea birurilor cu procente cuprinse între 10 și 20 la sută.
”Am analizat toate veniturile proprii și am ajuns la concluzia că trebuia să facem această creștere de taxe și impozite, ca urmare a modificării masei impozabile și a volumului acesteia. Trebuie asigurate sursele finanțării instituțiilor din subordine și plata contractelor pe angajamentele pe care le avem în derulare astfel încât acestea să fie finalizate. Totodată, să nu uităm că a crescut și costul utilităților, se va majora și salariul minim, iar toate acestea presupun costuri suplimentare la buget pe care trebuie să le acoperim”, a declarat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl. De la 1 ianuarie 2018, impozitul va crește, în medie, cu 11% pentru clădiri rezidențiale, persoane fizice, cu aproxiamtiv 10% pentru terenuri intravilane cu construcții și în medie cu 20% pentru autoturisme.
Astfel, pentru o garsonieră cu suprafața utilă de 18 metri pătrați, impozitul va fi de 58 de lei, față de 52 de lei în prezent. Cei care locuiesc într-un apartament cu două camere în suprafață de 45 metri pătrați, vor plăti un impozit către primărie de 145 de lei, în creștere cu 15 lei. Impozitul va fi mai mare cu 22 de lei pentru întregul an pentru vasluienii cu o locuință de 68 metri pătrați.
Adriana ADAM

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est