Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bani aruncati aiurea pe o masina de facut mamaliga. Spitalul de Urgenta a fost lasat de izbeliste, iar un mic centru de la Bacesti inghite bani in mod nejustificat

Publicat

on

In judetul saraciei absolute, Consiliul Judetean Vaslui a dat bani pentru a cumpara o masina electrica de facut… mamaliga de 12.000 lei, un robot profesional de facut aluat cu 21.000 lei, o masina de spalat rufe cu 25.000 lei si un suport se scurgere farfurii in valoare de… 4.500 lei. Toate pentru Centru Medico-Social de la Bacesti, numit „obiectiv strategic al judetului”, „perla asistentei sociale”, cum au numit stabilimentul sefii judetului de asistati social. De unde acest enorm interes al politicienilor pentru un centru care poate gazdui doar 100 de oameni? Probabil ca o curiozitate aprofundata a unor institutii de control financiar ar explica multe…

Centrul medico-social din comuna vasluiana Bacesti pare a fi o gaura neagra care inghite in fiecare an saci cu bani. In ultimii sapte ani, investitia a necesitat importante alocari de la bugetul judetean, atat pentru reabilitarea cladirilor si dotarea centrului, cat si pentru functionare. Ca un exemplu, doar din bugetul pentru anul 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Bacesti 1,735 milioane lei, o suma de patru ori mai mare decat cea destinata unitatii similare din Codaesti, si dublu fata de suma destinata la inceputul lui 2017 pentru functionarea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. In plus, „capitala sociala a judetului” Vaslui de la Bacesti a mai beneficiat si de alte sume, cu ocazia diverselor rectificari bugetare. Practic, aproape ca nu a existat sedinta de CJ Vaslui fara o alocare oarecare la Bacesti. Practic directorul de aici, este un protejat al sefilor de la judet, un personaj care fara sa faca nimic, primeste bani cu nemiluita.
Conform Programului de Investitii Publice pe anul 2016, aprobat in luna februarie 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Bacesti nu mai putin de 580.000 lei pentru diverse achizitii, incepand de la mobilier, echipamente medicale si pentru fizioterapie, si pana la un microbuz cu 20 de locuri, in valoare de 256.000 lei. In acelasi timp, din fonduri proprii, conducerea de la Bacesti a promis sa aloce aproximativ 260.000 lei pentru alte investitii necesare bunei functionari.
Numai ca acesti bani sunt cheltuiti pe lucruri poate mai putin importante, insa foarte costisitoare. Astfel, dotarea unitatii a fost imbunatatita prin achizitionarea unei masini electrice de facut… mamaliga, in valoare de 12.000 lei, un robot profesional de facut aluat, care costa nu mai putin de 21.000 lei, dar si a unei masine de spalat rufe profesionala (25.000 lei), ori pentru un suport de scurgere farfurii in valoare de… 4.500 lei, in timp ce alti 21.000 lei au fost destinati achizitionarii unui sistem de calcul complet, completat de alti 5.400 lei, costul licentelor necesare operarii si a unei imprimante. In plus, sunt pregatite si importante investitii de viitor, precum realizarea unui lac de agrement, 20.000 de lei fiind destinati, in 2016, intocmirii proiectului tehnic. O suma similara a fost destinata realizarii documentatiei in vederea reparatiei capitale si extinderii beciului de piatra a institutiei, care pe viitor urmeaza a fi transformat in salina sau poate crama de vinuri de provenienta vasluiana.

Spitalul de Urgenta a fost lasat de izbeliste, Centrul de la Bacesti inghite toti banii
Centrul medico-social de la Bacesti a ajuns unul dintre cele mai dotate din Moldova si din tara. Avand rolul de a acorda servicii de ingrijire, servicii medicale, precum si servicii sociale persoanelor cu afectiuni cronice care necesita supraveghere permanenta sau temporara, dar si asistare, ingrijire, tratament celor care, din cauza unor motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala nu au posibilitatea sa-si asigure nevoile sociale si sa-si dezvolte propriile capacitati si competente pentru reintegrare sociala, Centrul de Asistenta Medico – Sociala de la Bacesti are o capacitate de doar 101 locuri de cazare, mereu epuizata, si ofera cele mai bune conditii beneficiarilor, intr-adevar, dar nu oricaror beneficiari, ci doar celor care pot acoperi o parte din cheltuielile de tratament si „tratare”.
Sorin SAIZU

StiriEst

Un copil de 6 ani s-a inecat intr-o piscina de la Munteni de Sus

Publicat

on

De catre

Un echipaj de la Terapie Intensiva Mobila a fost solicitat sa intervina in localitatea Munteni de Sus in cazul unui copil care s-a inecat cu apa din piscina! In varsta de 6 ani, cel mic a fost lasat nesupravegheat cateva clipe si s-a intamplat incidentul.

Citeste in continuare

StiriEst

Un copil de doi ani s-a inecat cu saliva!

Publicat

on

De catre

Interventie de urgenta a medicilor in aceasta dimineata, in Vaslui. Un copil in varsta de doi ani s-a inecat cu saliva, iar in urma solicitarii facute de parinti la 112, un echipaj de la Terapie Intensiva Mobila, a plecat spre domiciliul micutului.

Citeste in continuare

StiriEst

Rupere de nori la Banca! Trafic blocat pe DE 581

Publicat

on

De catre

S-au rupt norii in aceasta seara in zona localitatii Banca. Puhoaiele venite de pe versanți au blocat pentru câteva minute traficul pe Drumul European 581. In continuare se circula dificil, din cauza apei care nu s-a retras în totalitate de pe carosabil.
Meteorologii au emis o avertizare meteo Cod Portocaliu de ploi abundente cu averse ce pot atinge 30-40 de l/mp, grindina si intensificari ale vantului.

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est