Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Bani aruncati aiurea pe o masina de facut mamaliga. Spitalul de Urgenta a fost lasat de izbeliste, iar un mic centru de la Bacesti inghite bani in mod nejustificat

Publicat

on

In judetul saraciei absolute, Consiliul Judetean Vaslui a dat bani pentru a cumpara o masina electrica de facut… mamaliga de 12.000 lei, un robot profesional de facut aluat cu 21.000 lei, o masina de spalat rufe cu 25.000 lei si un suport se scurgere farfurii in valoare de… 4.500 lei. Toate pentru Centru Medico-Social de la Bacesti, numit „obiectiv strategic al judetului”, „perla asistentei sociale”, cum au numit stabilimentul sefii judetului de asistati social. De unde acest enorm interes al politicienilor pentru un centru care poate gazdui doar 100 de oameni? Probabil ca o curiozitate aprofundata a unor institutii de control financiar ar explica multe…

Centrul medico-social din comuna vasluiana Bacesti pare a fi o gaura neagra care inghite in fiecare an saci cu bani. In ultimii sapte ani, investitia a necesitat importante alocari de la bugetul judetean, atat pentru reabilitarea cladirilor si dotarea centrului, cat si pentru functionare. Ca un exemplu, doar din bugetul pentru anul 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Bacesti 1,735 milioane lei, o suma de patru ori mai mare decat cea destinata unitatii similare din Codaesti, si dublu fata de suma destinata la inceputul lui 2017 pentru functionarea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui. In plus, „capitala sociala a judetului” Vaslui de la Bacesti a mai beneficiat si de alte sume, cu ocazia diverselor rectificari bugetare. Practic, aproape ca nu a existat sedinta de CJ Vaslui fara o alocare oarecare la Bacesti. Practic directorul de aici, este un protejat al sefilor de la judet, un personaj care fara sa faca nimic, primeste bani cu nemiluita.
Conform Programului de Investitii Publice pe anul 2016, aprobat in luna februarie 2016, CJ Vaslui a alocat Centrului de la Bacesti nu mai putin de 580.000 lei pentru diverse achizitii, incepand de la mobilier, echipamente medicale si pentru fizioterapie, si pana la un microbuz cu 20 de locuri, in valoare de 256.000 lei. In acelasi timp, din fonduri proprii, conducerea de la Bacesti a promis sa aloce aproximativ 260.000 lei pentru alte investitii necesare bunei functionari.
Numai ca acesti bani sunt cheltuiti pe lucruri poate mai putin importante, insa foarte costisitoare. Astfel, dotarea unitatii a fost imbunatatita prin achizitionarea unei masini electrice de facut… mamaliga, in valoare de 12.000 lei, un robot profesional de facut aluat, care costa nu mai putin de 21.000 lei, dar si a unei masine de spalat rufe profesionala (25.000 lei), ori pentru un suport de scurgere farfurii in valoare de… 4.500 lei, in timp ce alti 21.000 lei au fost destinati achizitionarii unui sistem de calcul complet, completat de alti 5.400 lei, costul licentelor necesare operarii si a unei imprimante. In plus, sunt pregatite si importante investitii de viitor, precum realizarea unui lac de agrement, 20.000 de lei fiind destinati, in 2016, intocmirii proiectului tehnic. O suma similara a fost destinata realizarii documentatiei in vederea reparatiei capitale si extinderii beciului de piatra a institutiei, care pe viitor urmeaza a fi transformat in salina sau poate crama de vinuri de provenienta vasluiana.

Spitalul de Urgenta a fost lasat de izbeliste, Centrul de la Bacesti inghite toti banii
Centrul medico-social de la Bacesti a ajuns unul dintre cele mai dotate din Moldova si din tara. Avand rolul de a acorda servicii de ingrijire, servicii medicale, precum si servicii sociale persoanelor cu afectiuni cronice care necesita supraveghere permanenta sau temporara, dar si asistare, ingrijire, tratament celor care, din cauza unor motive de natura economica, fizica, psihica sau sociala nu au posibilitatea sa-si asigure nevoile sociale si sa-si dezvolte propriile capacitati si competente pentru reintegrare sociala, Centrul de Asistenta Medico – Sociala de la Bacesti are o capacitate de doar 101 locuri de cazare, mereu epuizata, si ofera cele mai bune conditii beneficiarilor, intr-adevar, dar nu oricaror beneficiari, ci doar celor care pot acoperi o parte din cheltuielile de tratament si „tratare”.
Sorin SAIZU

StiriEst

Concurență record: 47 de candidați pe un singur post de subofițer

Publicat

on

De catre

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui înregistrează o concurență uluitoare și nemaiîntâlnită până acum pentru un post de subofițer cu angajare din sursă externă, pentru care s-au înscris nu mai puțin de 47 de candidați. Și cele două posturi de ofițer, pentru care se cere pregătire de specialitate, prezintă interes foarte mare pentru cei care doresc un loc de muncă bine plătit la stat, în condițiile în care și-au depus dosarele 46 de oameni.
Cele trei posturi vacante scoase la concurs de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, cu angajare strictă din sursă externă, a încins mințile celor care doresc să-și găsească un loc de muncă sigur, la stat și bine plătit. Drept dovadă, este numărul nemaiîntâlnit de mare de candidați înscriși pentru concursul care va avea nu mai puțin de trei probe.
Astfel, cea mai mare concurență este pentru postul de ”subofițer tehnic principal”, în cadrul Serviciului Comunicații și Tehnologia Informației, pe care s-au înscris 47 de candidați. Un interes la fel de mare prezintă și postul de ”ofițer specialist I”, în cadrul Serviciului Logistic, Compartimentul Tehnic, râvnit de 32 de persoane. Pe cel de-al treilea post vacant cu angajare din sursă externă, respectiv ”ofițer specialist II”, Serviciul Comunicații și Tehnologia Informației, concurează 14 candidați, numărul acestora fiind mai mic din cauza cerințelor impuse cu privire la studii.
Sita celor 93 de candidați pe cele trei posturi scoase la concurs de ISU Vaslui începe să se cearnă pe 19 ianuarie, atunci când va avea loc prima probă eliminatorie, respectiv examenul psihologic, care va fi susținut la Galați de către toți candidații din Moldova. Testul de foc va fi în perioada 12 – 28 februarie, interval în care vor avea loc evaluările performanțelor fizice, pe un traseu aplicativ. Departajarea finală pentru cei care vor trece de probele eliminatorii se va face pe 7, 8 sau 9 martie, atunci când va avea loc proba scrisă.
Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Noua metodă de înșelătorie la Vaslui: escrocherie cu “mortul” viu

Publicat

on

De catre

Escrocherie cu “mortul” viu la Vaslui, acolo unde un bărbat a strâns bani de la vecini sub prtextul că nu are bani să își înmormânteze soția. Mai multe persoane din Vaslui au fost, zilele trecute, victimele unei escrocherii. Un bărbat de etnie rromă le-a bătut la ușă, dându-se drept un vecin de la o scară alăturată și, sub pretextul că soția i-a murit, a cerut diferite sume de bani, pentru “a avea cu ce-și îngropa consoarta”, scrie vremeanoua.ro
Aceasta nouă metodă de escrocherie i-a determinat pe mulți dintre vecinii bărbatului să stea cu ochii pe geam, pentru a vedea cine a murit în bloc, iar abia când și-au dat seama că au fost păcăliți, oamenii au alertat autoritățile.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Pacienți infirmi se târăsc pe scări ca să ajungă la medicul de familie

Publicat

on

De catre

Multe dintre rampele pentru persoane cu dizabilităţi sunt construite doar ca să nu fie amendată primăria. Într-un sat din Vaslui, bătrânii şi infirmii se târăsc la propriu pe scări ca să ajungă la medicul de familie. Edilul are un singur răspuns la chinul oamenilor: rampa este prea abruptă pentru că localitatea este într-o zonă cu relief accidentat.
Ioan Mătasă, pacient: „Asta e singura cale de acces. Într-un picior așa. Păi nu aș putea. Nu e niciun punct de sprijin. Uitați-vă cum cum arată aceste scări.”
Ioan Mătasă are 44 de ani şi fiecare pare mai greu decât precedentul. Din cauza diabetului a ajuns invalid şi aproape fără vedere. Se simte umilit de fiecare dată când trebuie să meargă la medicul de familie. Dispensarul are rampă pentru persoane cu dizabilităţi, dar a fost făcută doar pentru că cere legea.
Ioan Mătasă, pacient: „Acesta este rampa. Dar uitaţi-vă cum e făcută.”
Omul a trimis sesizări încă de acum cinci ani primăriei. Răspunsul nu îl ajută deloc.
Vasile Tărăgan, primar Buneşti- Avereşti: „Este o poziţionare geografică, o diferenţă de nivel. O să încercăm să facem o rampă mai de calitate, mai accesibilă, să vedeţi ce diferenţă de nivel este.”
Sătul de promisiuni, bărbatul invalid şi-a spus povestea pe internet. O doamnă de la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a venit în control. Şi ea s-a descurcat greu pe scara dispensarului, dar medicul de familie din satul Avereşti nu este impresionat.
-Cum vi se par treptele şi intrarea?
Reprezentant DSP: Inaccesibile.
-Se vor lua măsuri? O să faceţi o sesizare?
Reprezentant DSP: Întâi vom face controlul şi apoi vom dispune măsuri.
Dan Lascăr, medic de familie comuna Bunești-Averești: „E un dispensar de pe vremuri. Sigur că imaginile vorbesc de la sine, dar pe de altă parte consider că e un pic exagerat.”
La dispensarul din Avereşti sunt înscrişi 2.900 de pacienţi, mulţi dintre ei în vârstă.
Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est

stiriest.ro Web analytics