Conecteaza-te cu noi
-->

StiriEst

Abonat la banii statului, Safir se considera atacat de DNA si ANAF. Iata declaratiile sotiei lui Safir, firma care are pe mana banii Vasluiului

Publicat

on

Firmele familiei SAFIR sunt cunoscute ca avand un abonament consistent la banii statului. Practic in judet, in domeniul constructiilor, sotul fostei contabile sefe, Neculai, si fiul acesteia, Ciprian, au buz bazele unora dintre cele mai mari firme din domeniu, SCIR SA, Conbetas SRL si Star Construct SRL. Cei doi au acaparat, in ultimii ani, piata constructiilor in zona, in special in municipiul Vaslui, castigand mai toate licitatiile organizate de Consiliul Judetean Vaslui sau Primaria municipiului Vaslui. Nu s-au oprit aici si au luat lucrari si in mediul rural. Printre investitiile importante realizate de SCIR SA din bani publici se numara sediul Finantelor Publice Vaslui, blocul ANL din zona Finantelor sau Teatrul de Vara cu tot cu parcul din apropiere. SCIR SA a inceput, acum opt ani, constructia campusului scolar de la liceul „Stefan Procopiu”, proiect in valoare de peste 25 milioane de lei, care nu a fost finalizat din lipsa de finantare din partea Ministerului Educatiei. Acum doi ani, SCIR SA a actionat in instanta Primaria municipiului Vaslui pentru plata sumei de 700.000 lei, din cele 1,1 milioane lei investite pana acum in acest proiect. De-a lungul anilor firmele patronate de Ciprian Safir au primit contracte uriase. Enumeram doar Piata agroalimentara Traian, statiile de tratare si epurare din Vaslui si evident lucrarile de reabilitare a zonei centrale a municipiului Vaslui din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana. Oricine analizeaza maldarul de contracte finantate din bani publici, constata ca este o mega afacere sa fii constructor la Vaslui. Mai ales daca beneficiezi de sprijinul celor care conduc judetul.

Dosare penale fara numar
Conbetas SRL si Star Construct SRL sunt doua firme vasluiene administrate de Ciprian Safir, fiul fostei sefe a serviciului de contabilitate din Consiliul Judetean Vaslui, Ecaterina Safir. Mama afaceristului, in prezent pensionara, a fost acuzata de ANI de conflict de interese, din cauza ca ar fi semnat, din partea CJ, doua contracte de lucrari, in valoare de 854 de mii lei, cu Combetas. In judet, afaceristul este cunoscut drept om de casa al liderilor locali ai PSD, care il ajuta sa obtina lucrari in schimbul unor parandaraturi consistente sau a unor lucrari de constructii executate pe la casele acestora. Datorita relatiilor cu politicul, Ciprian Safir si-a adjudecat, in ultimii ani, numeroase lucrari publice, in special de la Primaria municipiului Vaslui. In 2014, Ciprian Safir a fost trimis in judecata intr-un dosar de frauda cu fonduri europene, intr-un proiect derulat de Primaria Mironeasa, judetul Iasi. A fost acuzat de instigare la fals intelectual si complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, in baza carora au fost obtinute fonduri europene pe nedrept. In dosar, alaturi de el, au mai fost trimise in judecata inca 18 persoane, intre care Elena Curcudel, primarul comunei si mai multi functionari ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi. Potrivit procurorilor, in 2011, Primaria Mironeasa a atribuit firmei Conbetas contractul pentru reabilitarea unui drum comunal, pentru suma de 4.336.773,04 lei, finantat prin PNDR. Firma n-a reusit sa finalizeze lucrarea in termenul stabilit, la 11 iunie 2012, fapt ce ar fi avut drept consecinta rezilierea contractului de finantare si returnarea banilor europeni. Drept urmare, Elena Curcudel si Ciprian Safir au facut demersurile necesare pentru ca investitia sa fie receptionata, desi in realitate n-a fost realizata. Astfel, firma lui Safir a incasat peste 1,8 milioane de lei in contul unor lucrari realizate doar pe hartie. De asemenea, in baza situatiilor de lucrari si a celorlalte documente falsificate, Primaria Mironeasa a incasat, in mod ilegal, ultima transa din suma ce-i revenea prin proiect, de 1.826.825,49 lei. DNA i-a acuzat pe reprezentantii APDRP ca nu au luat nici o masura pentru semnalarea fraudei, desi cunosteau situatia.

Mama avea pe mana banii judetului, iar fiul incasa fara numar
Ecaterina Safir, cea care a fost timp de 30 de ani contabila sefa a Consiliului Judetean Vaslui a fost condamnata de Judecatoria Vaslui, fiind gasita vinovata de savarsirea infractiunii de conflict de interese.
Judecatoria Vaslui a dispus condamnarea Ecaterinei Safir la patru luni de inchisoare cu suspendare, stabilindui-se un termen de incercare de doi ani si patru luni, perioada in care, judecatorii i-au atras atentie ca nu are voie sa comita noi fapte penale, pentru a nu ajunge dupa gratii. Totodata, judecatorii au dispus desfiintarea inscrisurilor care au dus la punerea Ecaterinei Safir sub acuzare. ”Dispune desfiintarea totala a inscrisurilor: – contract de lucrari nr. 8418/5.11.2009 incheiat intre Consiliul Judetean Vaslui si S.C.CONBETAS S.R.L. Vaslui in valoare de 642.636,93 lei; – contract de lucrari nr. 4766/09.07.2010 incheiat intre Consiliul Judetean Vaslui si S.C.HIDROTEHNICA S.A. Vaslui ( lider al asocierii S.C.HIDROTEHNICA S.A. Vaslui si S.C.CONBETAS S.R.L.) Vaslui precum si ordinele de plata si documentatiile prealabile emise in executarea acestui contract”, se arata in hotararea pronuntata. Procurorii vasluieni au declansat ancheta in acest caz in urma unei sesizari inaintate de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate, care in iulie 2014 au acuzat-o pe Ecaterina Safir ca incalcand dispozitiile legale a semnat doua contracte incheiat intre Consiliul Judetean Vaslui si firma fiului ei, SC Combetas SA, in valoare de peste un milion de lei. La scurt timp dupa anuntul facut de inspectorii de integritate in 2014, Ecaterina Safir, in prezent pensionata, a dat in judecata ANI, procesul a fost suspendat, judecatorii Curtii de Apel Iasi asteptand solutionarea plangerii penale formulate impotriva fostei contabile a CJ Vaslui. Firmele detinute de Ciprian Safir sunt vizate si de ancheta pe care DNA o are in lucru in doua cauze penale ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada 2011-2015 la CJ Vaslui. La perchezitiile efectuate pe 8 septembrie 2015 la Vaslui, pe langa sediul CJ au fost vizate si firmele lui Ciprian Safir de unde procurorii DNA au ridicat mai multe documente. De asemenea, Ciprian Safir a fost trimis in judecata in si dosarul de coruptie de la Politia Rutiera Vaslui, fiind acuzat ca a intervenit pe langa fostul sef al Biroului Rutier Vaslui pentru a fi scutit de amenda dupa ce a fost surprins in trafic de agenti, dupa ce a incalcat legislatia rutiera.
Familia Safir se considera atacata de DNA, ANAF si presa, dar recunoaste ca este favorizata
Gabriela Safir, sotia lui Ciprian Safir, disperata ca ar putea scapa din mana borcanul cu miere, s-a apucat de urlat in stanga si in dreapta ca toate ilegalitatile pentru care sunt intocmite multele dosare penale, sunt neadevarate. Mai mult, Gabriela Safir sustine ca ea si familia domniei sale sunt atacati de DNA si de ANAF. Iata ce spune Gabriela Safir intr-un mesaj trimis pe o retea de socializare. “Suntem printre singurele firme de constructii din oras cu o baza de productie importanta. Da, suntem atacati si de DNA si de ANAF si de presa pentru ca asa e sistemul in Romania”, afirma Gabriela Safir. Daca lucrurile stau asa si DNA alaturi de ANAF fac abuzuri, ne intrebam de ce nu sunt date in judecata respectivele institutii. Totot Gabriela Safir isi continua spovedania si afirma ca: “Ce ai vrea dupa tine, sa vina sa lucreze in orasul nostru care este asa cum este firme din alte judete? …Noi chiar am facut si incercam sa facem lucruri bune pentru acest oras”, mai sustine Safir. Ce sa intelegem de aici, ca firmele lui Safir, indifferent ca merita ori nu, primesc lucrari pentru simplul fapt ca sunt din judetul Vaslui? Stie toata lumea de stransa legatura dintre primarul Vasile Paval si Cirpian Safir, inclusiv procurorii DNA. Gabriela Safir nu a inteles ca nu conteaza judetul din care faci parte, conteaza sa faci lucrari de calitate, nu sa iti bati joc de banul public. INVASLUI.RO va va prezenta in zilele urmatoare lucrarile efectuate de firmele familiei SAFIR in orasul Vaslui si nu numai. Imaginile vor vorbi de la sine si astfel opinia publica va putea trage o concluzie.

Sorin SAIZU

 

StiriEst

Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor – În căutarea duhului pierdut al Crăciunului

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

NESIMTIRE! Strazile din Vaslui s-au transformat in patinoare la prima zapada. Probleme si pe drumurile nationale

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

O perosana in varsta a murit dupa ce casa i-a fost mistuita de foc

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est