Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Tinerii vasluieni cad prada jocului mortii, balena albastra. Iata pericolul la care se expun

Publicat

on

Balena Albastra, calauza spre moarte, jocul macabru despre care titreaza presa din intreaga lume si care incepe sa capete proportii neasteptate, este cel mai recent fenomen care pune stapanire pe adolescenti, prin intermediul retelelor de socializare si nu numai.

A aparut in Rusia, unde a facut peste o suta de victime, dupa care avea sa se extinda cu usurinta si in alte tari, printre care si Romania.

Jocul mortii are 50 de niveluri ce presupun indeplinirea de catre „participant” unor sarcini pe care le primeste de la un mentor. Sarcinile trasate de acesta sunt automutilarea, trezirea la 04:20, ascultarea de melodii cu mesaje suicidale, escaladarea unor cladiri inalte, acoperisuri de blocuri sau poduri, vizionarea filmelor de groaza si izolarea de societate. Provocarile trebuie sa le faca cu o masca pe fata si sa le filmeze sau fotografieze, in asa fel incat „probele” sa fie publicate pe conturile respective.

Jocul culmineaza cu cerinta sinuciderii, tinerii aruncandu-se fie de la etajul unei cladiri inalte, fie in fata trenului.
Numarul victimelor creste de la o zi la alta dat fiind faptul ca accesul adolescentilor la internet, implicit la retelele de socializare este unul liber si necontrolat de parinti.

„Balena Albastra”, starneste curiozitatea tinerilor vasluieni

Neasteptat, jocul mortii, a ajuns si printre tinerii din judetul Vaslui. Desi inca nu ne-am intalnit cu un astfel de caz de pe urma careia sa existe victime, la o prima rasfoire a retelelelor de socializare vedem schimbarile de comportament ale tinerilor, fotografiile ori melodiile cu mesaj suicidal.

Autoritatile Romane trag un semnal de alarma parintilor ori celor care au in grija copii ale caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si ii indeamna sa constientizeze faptul ca prieteniile din lumea virtuala pot fi fatale. Totodata, parintii sunt indemnati sa le acorde o atentie deosebita copiilor, sa nu ii izoleze, sa nu ii indeparteze, sa nu ii incurajeze sa adopte un astfel de comportament, dar mai ales sa le controleze accesul la internet si la retelele de socializare.
Denumirile folosite in cadrul acestui cerc vicios sunt :
– Siniy kit ( Balena Albastra)
– Tikhiy Dom (Casa linistita/Casa Tacuta)
– More Kitov (O mare de balene)
– #F53, #F57, #F58 si Razbudi Menya V 04:20 (Trezeste-ma la 04:20)

Asadar, parintii, profesorii, rudele sau oricare dintre cunostinte, care observa in randul adolescentilor tulburari comportamentale, izolare, fotografii ori filmulete postate pe internet , insotite de o astfel de denumire, sunt rugati sa anunte autoritatile ori tutorele.

Psihologii spun ca motivele care il duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a apartine unui grup, simtind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiratie. Specialistii sustin ca perioada preadolescentina si cea adolescentina reprezinta momentul in care copilul este tentat sa participe la astfel de jocuri.

Faptul ca familia nu-i satisface diferite nevoi, il de termina pe copil sa caute in exterior intelegere si afectiune.Nestiind sa faca diferenta dintre si bine si rau,acesta ajunge victima propriilor actiuni.

Adriana ADAM

StiriEst

Concurență record: 47 de candidați pe un singur post de subofițer

Publicat

on

De catre

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui înregistrează o concurență uluitoare și nemaiîntâlnită până acum pentru un post de subofițer cu angajare din sursă externă, pentru care s-au înscris nu mai puțin de 47 de candidați. Și cele două posturi de ofițer, pentru care se cere pregătire de specialitate, prezintă interes foarte mare pentru cei care doresc un loc de muncă bine plătit la stat, în condițiile în care și-au depus dosarele 46 de oameni.
Cele trei posturi vacante scoase la concurs de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, cu angajare strictă din sursă externă, a încins mințile celor care doresc să-și găsească un loc de muncă sigur, la stat și bine plătit. Drept dovadă, este numărul nemaiîntâlnit de mare de candidați înscriși pentru concursul care va avea nu mai puțin de trei probe.
Astfel, cea mai mare concurență este pentru postul de ”subofițer tehnic principal”, în cadrul Serviciului Comunicații și Tehnologia Informației, pe care s-au înscris 47 de candidați. Un interes la fel de mare prezintă și postul de ”ofițer specialist I”, în cadrul Serviciului Logistic, Compartimentul Tehnic, râvnit de 32 de persoane. Pe cel de-al treilea post vacant cu angajare din sursă externă, respectiv ”ofițer specialist II”, Serviciul Comunicații și Tehnologia Informației, concurează 14 candidați, numărul acestora fiind mai mic din cauza cerințelor impuse cu privire la studii.
Sita celor 93 de candidați pe cele trei posturi scoase la concurs de ISU Vaslui începe să se cearnă pe 19 ianuarie, atunci când va avea loc prima probă eliminatorie, respectiv examenul psihologic, care va fi susținut la Galați de către toți candidații din Moldova. Testul de foc va fi în perioada 12 – 28 februarie, interval în care vor avea loc evaluările performanțelor fizice, pe un traseu aplicativ. Departajarea finală pentru cei care vor trece de probele eliminatorii se va face pe 7, 8 sau 9 martie, atunci când va avea loc proba scrisă.
Adriana ADAM

Citeste in continuare

StiriEst

Noua metodă de înșelătorie la Vaslui: escrocherie cu “mortul” viu

Publicat

on

De catre

Escrocherie cu “mortul” viu la Vaslui, acolo unde un bărbat a strâns bani de la vecini sub prtextul că nu are bani să își înmormânteze soția. Mai multe persoane din Vaslui au fost, zilele trecute, victimele unei escrocherii. Un bărbat de etnie rromă le-a bătut la ușă, dându-se drept un vecin de la o scară alăturată și, sub pretextul că soția i-a murit, a cerut diferite sume de bani, pentru “a avea cu ce-și îngropa consoarta”, scrie vremeanoua.ro
Aceasta nouă metodă de escrocherie i-a determinat pe mulți dintre vecinii bărbatului să stea cu ochii pe geam, pentru a vedea cine a murit în bloc, iar abia când și-au dat seama că au fost păcăliți, oamenii au alertat autoritățile.
Sorin SAIZU

Citeste in continuare

StiriEst

Pacienți infirmi se târăsc pe scări ca să ajungă la medicul de familie

Publicat

on

De catre

Multe dintre rampele pentru persoane cu dizabilităţi sunt construite doar ca să nu fie amendată primăria. Într-un sat din Vaslui, bătrânii şi infirmii se târăsc la propriu pe scări ca să ajungă la medicul de familie. Edilul are un singur răspuns la chinul oamenilor: rampa este prea abruptă pentru că localitatea este într-o zonă cu relief accidentat.
Ioan Mătasă, pacient: „Asta e singura cale de acces. Într-un picior așa. Păi nu aș putea. Nu e niciun punct de sprijin. Uitați-vă cum cum arată aceste scări.”
Ioan Mătasă are 44 de ani şi fiecare pare mai greu decât precedentul. Din cauza diabetului a ajuns invalid şi aproape fără vedere. Se simte umilit de fiecare dată când trebuie să meargă la medicul de familie. Dispensarul are rampă pentru persoane cu dizabilităţi, dar a fost făcută doar pentru că cere legea.
Ioan Mătasă, pacient: „Acesta este rampa. Dar uitaţi-vă cum e făcută.”
Omul a trimis sesizări încă de acum cinci ani primăriei. Răspunsul nu îl ajută deloc.
Vasile Tărăgan, primar Buneşti- Avereşti: „Este o poziţionare geografică, o diferenţă de nivel. O să încercăm să facem o rampă mai de calitate, mai accesibilă, să vedeţi ce diferenţă de nivel este.”
Sătul de promisiuni, bărbatul invalid şi-a spus povestea pe internet. O doamnă de la Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a venit în control. Şi ea s-a descurcat greu pe scara dispensarului, dar medicul de familie din satul Avereşti nu este impresionat.
-Cum vi se par treptele şi intrarea?
Reprezentant DSP: Inaccesibile.
-Se vor lua măsuri? O să faceţi o sesizare?
Reprezentant DSP: Întâi vom face controlul şi apoi vom dispune măsuri.
Dan Lascăr, medic de familie comuna Bunești-Averești: „E un dispensar de pe vremuri. Sigur că imaginile vorbesc de la sine, dar pe de altă parte consider că e un pic exagerat.”
La dispensarul din Avereşti sunt înscrişi 2.900 de pacienţi, mulţi dintre ei în vârstă.
Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est

stiriest.ro Web analytics