Conecteaza-te cu noi
-->

StiriEst

Autoritatile sanitare sunt in alerta! Sute de vasluieni ar putea ajunge in stare grava la urgente in urmatoarele zile

Publicat

on

Acestea sunt cateva dintre recomandarile medicilor pentru perioada sarbatorilor. „Mesele de Paste pot dubla numarul pacientilor cu probleme digestive”, spun acestia.
Pastele vine, de obicei, dupa o perioada prelungita de post, ce reprezinta din punct de vedere alimentar o dieta prin excelenta vegetariana, cu un caracter de crutare hepatica, adica pune in repaus secretia biliara si functia hepatica. Meniul de sarbatoare traditional este insa bogat in grasimi animale, galbenus de ou, grasimi din lapte – procesate sub forma de smantana/frisca si diverse combinatii sub forma de: friptura, prajeli, drob, prajituri. Aparitia brusca a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secretiei biliare) duce la o agresiune hepatica si, in functie de sensibilitatea fiecarui organism, produce acutizari sau complicatii ale diferitelor afectiuni existente. Pentru a evita problemele de sanatate doctorul ne recomanda sa introducem treptat alimentele de origine animala, dupa o perioada de post. „In perioada Pastelui se declanseaza sau se agraveaza, in special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava si patologiile cronice, asociate ale persoanelor respective. Astfel, se poate ajunge pana la dublarea numarului de pacienti cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an. De aceea recomandam prudenta sporita persoanelor cu patologie hepatica (steatoza hepatica, hepatite de diferite etiologii, ciroza, litiaza colecistica sau coledociana), sau digestiva (gastrita, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar si persoanelor cu afectiuni cronice – diabet zaharat, hipertensiune arteriala, infarct miocardic sau AVC in istoric. Un risc mare pentru afectiuni de sanatate il prezinta copiii, varstnicii sau gravidele”, avertizeaza medicii. De asemenea, este important sa combinam corect alimentele: produsele traditionale precum carnea de miel, drobul sau ouale sa fie intotdeauna acompaniate de cat mai multe vegetale si in special legume de sezon (proaspete, in salate, la gratar sau la cuptor). Incercati sa gatiti alimentele, pe cat posibil, dietetic: la cuptor, abur, la gratar, prin fierbere si evitati prajelile sau alimentele cu un continut mare de grasimi animale sau uleiuri. In concluzie, sarbatorile pascale trebuie sa se caracterizeze prin mese fara excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool si miscare intre mese, pentru o digestie optima. Mai mult, trebuie sa continuam sa ducem un stil de viata sanatos si dupa terminarea Pastelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald.

StiriEst

Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor – În căutarea duhului pierdut al Crăciunului

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

NESIMTIRE! Strazile din Vaslui s-au transformat in patinoare la prima zapada. Probleme si pe drumurile nationale

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

O perosana in varsta a murit dupa ce casa i-a fost mistuita de foc

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

Facebook

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est