Şcoala Ivăneşti, 150 de ani

Şcoala Ivăneşti, 150 de ani

Şcoala din Ivăneşti a îmbrăcat haine de sărbătoare, localnicii marcând 150 de ani de învăţământ în comună. Evenimentul a adus în faţa elevilor şi cadrelor didactice doi profesori de renume. Este vorba despre Ionel Miron, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, patronul spiritual al şcolii, şi academicianul Constantin Toma.

La finele săptămânii trecute, la Şcoala Gimnazială “Ionel Miron” Ivăneşti a avut loc sărbătorirea a 150 de ani de învăţământ românesc în comună. Activitatea a reunit foşti directori şi profesori, actuali dascăli, părinţi şi elevi, precum şi invitaţi de seamă, cum ar fi Ionel Miron, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, patronul spiritual al şcolii, şi academicianul Constantin Toma.
“Nu aveam cum să lipsesc la acest moment istoric, mai ales că acum această şcoală îmi poartă numele. Mă onorează, dar şi mă obligă. Am fost elev aici, chiar am şi predat un an, iar pe unde paşii m-au purtat în lunga mea carieră, tot timpul am raportat totul la ceea ce am învăţat aici”, a spus profesorul Ionel Miron.
Manifestările au debutat cu Ziua Porţilor deschise, urmată de o depunere de coroane la Monumentul Eroilor din centrul satului reşedinţă, ocazie cu care s-a dansat şi hora unirii. Festivităţile au continuat la Căminul Cultural, unde a fost organizat un scurt moment artistic, urmat de evidenţierea tuturor directorilor şcolii, a foştilor dascăli şi a unor elevi, care au primit din partea conducerii actuale câte o diplomă de excelenţă.
“De 150 de ani sună clopoţelul, chemând elevii în sălile de clasă. Acelaşi glas de clopoţel adună, ca odinioară, dascăli şi elevi, acelaşi freamăt al emoţiilor împărtăşite, deşi din timpuri diferite, dar mânaţi de acelaşi elan al căutării frumosului şi binelui în cărţi şi în oameni. Şcoala este la un moment al bilanţului, este o zi emoţionantă la cei 150 de ani de învăţământ la Ivăneşti”, a declarat primarul Vasile Novac, unul dintre amfitrionii evenimentului.
Directoarea şcolii, Flavia Roşu, a punctat faptul că şcoala din Ivăneşti a fost “călcată” şi evidenţiată de marele poet Mihai Eminescu, recent împlinindu-se 139 de ani de la vizita Luceafărului.
Şcoala din Ivăneşti a fost înfiinţată în 1864, funcţionând, iniţial, ca o şcoală primară, cu două clase. Acum, în cele două săli funcţionează biblioteca comunală şi sala de sport.

0 Comentarii

Nu există comentarii încă!

Poți fi primul care comentează la această postare!

Răspunde