Anvelopele de iarnă sunt obligatorii şi înainte de 1 noiembrie

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii şi înainte de 1 noiembrie

Utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă, ci doar de starea carosabilului.

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, ci din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, potrivit Codului Rutier.

Legislaţia în vigoare privind echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă se aplică şi în acest an, obligându-i pe şoferi să-şi doteze corespunzător maşinile atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă. În caz contrar, şoferii riscă amenzi cuprinse între 720 şi 1.600 de lei, sancţiuni de la 9 la 20 de puncte, dar şi reţinerea de către poliţiştii rutieri a certificatului de înmatriculare al autovehiculului.

Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a porţiunii afectate. De asemenea, conducătorii auto riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente.

Pe de altă parte, poliţiştii nu au dreptul să amendeze şoferii care circulă în lunile de iarnă fără anvelope corespunzătoare, în cazul în care carosabilul este uscat.

“Dacă pe 1 ianuarie nu ninge, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă, conducătorii auto nu sunt obligaţi să aibă montate cauciucurile de iarnă”, menţionează Poliţia Rutieră.

Potrivit legii, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011, reprezintă contravenţie conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.

Singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M^S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai “all seasons”.

“Anvelopele denumite comercial «all seasons» sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă”, explică reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Autovehiculele de transport persoane cu maximum nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, deci şi autoturismele personale, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roţile. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mică sau egală de 3,5 tone. În schimb, vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone şi cele de transport de persoane cu peste nouă locuri trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă numai pe axele de tracţiune.

0 Comentarii

Nu există comentarii încă!

Poți fi primul care comentează la această postare!

Răspunde